Var hittar jag investerare till mitt företag?

Att komma i kontakt med potentiella investerare till sitt företag är inte alltid det lättaste. Det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig. Det finns olika företag som arbetar med att sammanföra investerare och företag och ordna möten mellan dem. Ett exempel på ett sådant företag är Swedish Incubators & Science Parks som är en branschförening vars olika medlemsföretag arbetar med att ordna sådana här möten. Den absolut vanligaste investeraren som de allra flesta vänder sig till först är bankerna. Att ta ett investeringslån är vanligt förekommande för nystartade företag och innebär att lånet betalas tillbaka i den takt som det tar att förbruka varan. Här behövs det dock något fysiskt som säkerhet, som till exempel en butik eller sitt första varulager. Ett annat ställe man kan vända sig till är Almi som är en statlig riskfinansiär. Almis primära roll är att främja företag och dess idéer och inte att tjäna pengar. Det är lättare att få almilån än banklån men det är dock lite dyrare på grund av att det är ett mer riskfyllt lån.invest1

Tips för dig som vill nå investerare

För en entreprenör som vill få in riskkapital till sitt företag finns det tre smarta tips att gå efter. Det första är att ta kontakt i ett tidigt stadie. Försök att se vilka personer du kan tänka dig investera i ditt företag och hitta kontaktingångar till dessa personer. Andra tipset är att inte lägga för mycket fokus på sin affärsplan utan lägg allt krut på att bevisa antagandena och värdet av produkten istället. Det sista och kanske viktigaste tipset är att inte vänta för länge med att starta igång sitt företag och att alltid se till att fortsätta röra på dig. Så fort du rör dig händer det något i företaget och det skapar nyttiga erfarenheter för alla inblandade.

Vad finns det för typer av investerare som är villiga att investera?

invest2

Det finns i regel tre olika sorters investerare man kan vända sig till om man behöver riskkapital och som oftast är villiga att investera i ditt företag. Affärsänglar kallas de privatpersoner som har ett stort eget kapital på sitt konto. Dessa människor är ofta kvalificerade och engagerade och ställer gärna upp med sin kunskap, sina kontaktar samt sitt intresse för ditt affärskoncept. Professionella investeringsgivare är lite mer strukturerade och är främst intresserade av hur de ser på dess investeringsprocess samt hur de ska kunna komma ur sin investering. Industriella partners är bra i ett tidigt skede när företaget ska komma igång, därefter ska man vara lite försiktig med denna typ av investerare. En viktig sak att komma ihåg och ha med sig är att investerarna vanligtvis förväntar sig en avkastning på cirka 2-4 gånger sin investering.

Tips på olika sätt att hitta investerare

Det finns ett antal nätverk som arbetar med att hjälpa företag att nå investerare. Några exempel är bland annat YEOS, SISP samt Startupgrind. Förutom dessa finns också en del offentliga aktörer som vanligtvis gör direkta riskkapitalinvesteringar så som Almi Invest samt Industrifonden. Det finns dessutom många företag som vänder sig till diverse öppna forum för att söka efter investerare till sitt företag. Exempel på sådana forum är bland annat iderummet.se, ehandel.se eller driftig.nu. Fördelen med att använda sig av dessa forum är att man kommer i kontakt med flera tusentals människor värden över. Det negativa är dock att man lättare kan råka ut för bluffinvesterare eller andra skojare. Förutom banklån är sedan checkkredit den vanligaste investeraren till ett företag. Det smarta med en checkkredit är att den endast kostar när den används vilket innebär att det blir desto dyrare ju oftare saldot hamnar under noll.